Detta gör en mäklare

Detta gör en mäklare

25 juli, 2022 0 av webmaster

Innan du ger dig ut på marknaden i jakt på en fastighetsmäklare kan det vara värt att känna till vad en sådan faktiskt gör. Detta för att du ska kunna ha rimliga och rättvisa förväntningar på dennes tjänster och vad han eller hon kan stå till tjänst med. Därför är det en god idé att först kika på vad en mäklare ägnar sig åt i samband med en bostadsförsäljning.

Vad gör en mäklare när du lägger ut din bostad till försäljning?

Så vad gör då en mäklare när du lägger ut din bostad till försäljning? Fastighetsmäklaren har ju till uppgift att hjälpa köpare och säljare att genomföra en bostadsaffär. Personen ifråga håller sina klienter uppdaterade om läget på bostadsmarknaden och ser till att vägleda dessa genom hela processen, från början till slut.

De tjänster som du betalar för genom att betala in mäklare arvode innefattar bland annat följande beståndsdelar:

  • värderingen av din bostad
  • rådgivning kring läget på bostadsmarknaden samt värdehöjande åtgärder
  • sammanställning av information om din fastighet
  • anordnandet av visningar
  • kommunikation med de spekulanter som visar intresse för din bostad
  • skötandet av budgivningsprocessen
  • skrivandet av kontrakt samt övrigt pappersarbete
  • hanteringen av handpenningen
  • avslutandet av fastighetsköpet.

Detta är alltså de tjänster som vanligtvis ingår i en mäklares arvode.

Mer än enbart mäklararvodet att ta hänsyn till

När du ska välja hjälp är mäklararvode i procent såklart en viktig faktor att ta hänsyn till. Du vill inte behöva betala onödigt mycket pengar för din fastighetsmäklare och dennes tjänster. Å andra sidan kan det ofta löna sig att anlita en yrkesman eller -kvinna med lite längre erfarenhet. En sådan har generellt sett lite bättre koll på bostadsmarknaden och har framför allt hunnit slipa på sina färdigheter under en längre tid. Detta är faktorer som vanligtvis betingar ett lite högre pris.

Än viktigare är dock att fastighetsmäklaren verkligen ser till dina intressen och har ditt bästa i fokus. Därför är det viktigt att du har ett kritiskt förhållningssätt och inte låter dig blint ledas genom hela processen med fastighetsaffären. Se istället till att vara uppmärksam och delaktig i processen för att säkerställa att den gynnar dig så mycket som möjligt!