Upptäck miljövänliga alternativ på biokub.se

29 januari, 2022 0 av webmaster

För att minska sin klimatpåverkan finns det mycket en privatperson kan göra. Viktigast är kanske att se över hur man reser och vad man äter, men det finns många sätt att bidra aktivt till miljön. Ett enkelt sätt är att börja kompostera, och rätt utrustning till det finns tillgänglig på biokub.se.

Enkel hantering av trädgårdsavfall och latrin

Utöver kärl för vanlig varmkompost erbjuder biokub.se också kärl för att kompostera latrin. Skillnaden på dessa är att varmkomposten har en nätbotten för att kunna släppa ifrån sig lakvatten, medan latrinkärlet är slutet för att inte kontaminera omgivningen. Denna lösning är tänkt för de som använder en separett eller liknande, och erbjuder en möjlighet att göra otroligt näringsrik jord. För hushåll med vattentoalett är det Biokuben som gäller, där både trädgårdsavfall och matrester tas om hand.

Så sköts Biokuben

  • Montera kompostbehållaren enligt instruktionen och var noga med att styckena går ihop. Minimala mellanrum skyddar komposten från angrepp av t.ex. möss och liknande.
  • Lägg ett lager av grövre material i botten, t.ex. kvistar och löv. Detta gör luftcirkulationen i komposten bättre, något som maskarna mår bra av. Dessutom kommer lakvattnet att rinna ut lättare.
  • Fyll på efterhand med trädgårdsavfall och matavfall. Efter en tid kommer maskar och andra nedbrytare att hitta denna buffé och börja omvandla avfallet till jord.
  • Använd gärna en luftskruv för att öppna upp komposten när den har blivit kompakt. Syresättningen är viktig, och låter maskarna jobba vidare utan att det blir för tungt för dem.
  • Tänk på att placeringen är viktig – komposten ska stå på en skuggig plats för att behålla en lagom mängd fukt. Om det blir för torrt går nedbrytningen långsamt eftersom maskarna inte längre trivs.

Sköt om komposten rätt och få fin jord snabbare

Om det ändå skulle gå trögt i komposten finns det några knep att ta till. Undersök först så att det inte är snustorrt – då är det kanske bara några kannor vatten som behövs för att förmultningen ska komma igång. Om man bara lägger trädgårdsavfall i komposten tar det oftast längre tid för att det ska bli jord, eftersom det är mindre näring i detta än i matavfall. Då kan man vilja blanda in lätt nedbrytbart avfall som t.ex. gräsklipp, men man kan också testa att lägga i gödsel för att få fart på maskarna.