Attefallshus med loft eller utan

26 mars, 2021 0 av webmaster

Ett Attefallshus kan ha många användningsområden. Du kan till exempel använda det som gäststuga, som förråd eller varför inte som en extra bostad att hyra ut?! Med det sagt finns det flera faktorer att ta i beaktande när du ska upprätta denna nya byggnad. En av dessa är huruvida du vill ha ett hus med loft eller ett utan.

Attefallshus med loft har både för- och nackdelar

Det finns förstås både fördelar och nackdelar med bägge dessa alternativ. Nedan belyser vi båda sidorna för att du ska kunna bilda dig en bra uppfattning om huruvida just ditt Attefallshus ska ha ett loft eller inte.

Fördelarna med loft:

  • Mer golvyta på samma byggnadsyta – genom att till exempel placera sovrummet på loftet får du mer golvyta trots att antalet kvadratmeter är detsamma.
  • Ett rum i rummet skapas – du kan placera sängen på en annan yta än just boytan. Det gör det enklare att dra sig undan och njuta av lite ensamtid om du delar ditt Attefallshus med någon annan.

Nackdelarna med loft:

  • Huset blir mindre rymligt på höjden – den fria ytan mellan golv och taknock minskar om du bygger till ett loft. Ett Attefallshus får vara maximalt 4 meter upp till taknocken. Detta ger gott om utrymme och kan få det lilla huset att kännas mer rymligt. Men om du bygger ett loft riskerar ytan att kännas lite mer kompakt och plottrig.
  • Det blir lågt i tak på loftet – enligt plan- och bygglagen ska en normal rumshöjd vara minst 240 cm. Vi syftar då på den höjd som krävs för “bottenvåningen” i huset. Dessutom försvinner ytterligare höjd från den maximalt tillåtna på 400 cm i form av yttertak och innertak m.m. Som om inte detta vore nog krävs reglar för att hålla uppe loftet. Så takhöjden på ditt loft riskerar att bli så liten som 85 cm. Har du tänkt använda loftet som sovrum kan det upplevas som ganska trångt och hos vissa framkalla klaustrofobi (cellskräck).

När du väljer mellan att bygga ett Attefallshus med loft respektive utan bör du väga in för- och nackdelarna med de bägge alternativen.