Förbättra din hälsa med en luftrenare

29 juli, 2021 0 av webmaster

I den omgivning och luft man har runt sig finns en mängd olika partiklar som man helst inte vill andas in. Studier har visat att människor som bor i stadsmiljöer löper större risk för sjukdomar relaterade till den dåliga luften. Därför är en luftrenare ett bra sätt att säkerställa att luften i hemmiljön är bra. Människor spenderar mer tid inomhus är utomhus och därför är hemmet den viktigaste miljön man har kring sig.

Vad man har för tycke och smak kan också vara avgörande i valet av ventilation och luftrenare, och det finns några vanliga faktorer man kan titta på då man jämför olika luftrenare:

  • Rummets storlek
  • Luftrenarens ljudnivå
  • Filtertyp
  • Display

Smidig och enkel att flytta

Luftrenare är små och enkla att förflytta. Därför kan man ta med dem då man ska i väg på resa, eller enkelt förflytta dem mellan rummen i huset. Det är bra att tänka att luftrenaren bör vara där man själv är för att ha störst effekt. Att luftrenaren står i sovrummet under natten men i köket under dagen är ett bra sätt att hålla luftkvalitén i hemmet hög.

Befria hemmet från allergener och oönskade partiklar

Många får problem med pollenallergi på våren vilket starkt kan påverka hur man mår och presterar. Det är självklart svårt att hålla sig undan pollen då man befinner sig utomhus, men om man är i sitt eget hem bör man kunna hålla det pollenfritt. En luftrenare kan ta hand om de partiklar som orsakar allergier, och på så vis mår man bättre. Dessutom finns det många giftiga partiklar i en stad, exempelvis från olika fabriker eller avgaser från bilar. Dessa kan en luftrenare också hjälpa att hålla på låga nivåer i inomhusklimatet.

Håll koll på filtret

Den viktigaste komponenten hos luftrenaren är filtret. Det är detta som avgör hur bra luftrenaren fungerar och därmed hur ren luften i hemmet är. Man bör därför hålla koll på att filtret inte är fullt eller igentäppt. Vissa luftrenare har tvättbara filter vilket är att föredra eftersom man kan tvätta filtret själv. Dock behöver man ändå hålla koll på filtret som ibland behöver underhåll alternativt bytas helt för att fungera så bra som möjligt.