Är infraröd bastu billigare?

26 september, 2020 0 av webmaster

Är infraröd bastu billigare?

Energisnål, flexibel placering och hälsosam kan sammanfatta fördelarna med en infraröd bastu. Det är ett populärt alternativ tack vare flera unika fördelar i förhållande till en vedeldad eller bastu med eldrivet aggregat.

Lägre energiåtgång

Att värma upp en bastu med el kräver relativt mycket energi. Därmed blir kostnaden för att använda en sådan bastu betydligt högre än om infrarött alternativ väljs. Hur mycket det kostar beror både på vilket aggregat som används och kostnaden per kilowatt. Men även om ett energisnålt aggregat används så blir det lägre energiåtgång med infraröd bastu.

Prisvärt även vid installation

Vid inköp är det vanligast att en infraröd bastu köps i byggdelar. De kompletta paketen innehåller både kabin, belysning, infraröda plattor m.m. Finns det däremot redan ett rum i lägenheten eller huset som kan byggas om behöver enbart enheterna köpas in. Det går nämligen att använda vilken belysning som helst och med viss modifikation bygga om rummet. Kom däremot ihåg att se över ventilationen.

Vad kostar infraröd bastu?

Vad en modell kostar beror självklart på flera faktorer. Detta oavsett hur värmen skapas.

  • Storlek
  • Tillbehör
  • Dörrens storlek, utseende och kvalité
  • Effekt
  • Träslag

En mindre infraröd bastu kan köpas för 10 – 15 000 kr och rymmer då 1 – 3 personer. Detta är då inklusive dörr, väggar m.m. Men självklart finns även betydligt dyrare modeller beroende på utseende och funktion. Ett exempel är att vissa av dessa har en duschkabin integrerad. En smidig lösning om den önskas installeras i ett rum där det idag inte finns någon dusch.

Eller kombination

Det är skillnad mellan elaggregat, vedeldad, ångbastu och infraröd bastu gällande känslan. Har du svårt att bestämma dig eller vill du ha bägge? Även i detta fall finns ett alternativ.

Det finns nämligen kombivarianter som innebär att det går att välja mellan att värma upp med ett elektriskt aggregat eller att njuta av värmen från en infraröd bastu. Detta genom att den har bägge dessa alternativ installerade från början.

Detta är en av de mer exklusiva modellerna som ofta även har ytterligare specialfunktioner. Ett exempel är att det kan finnas färgbelysning, touchkontrollsystem och inbyggt musikanläggning. Slå på radion eller använd mobilens bluetooth för att avgöra vilken musik som önskas…

Från 10 000 kr till betydligt mycket mer – Priset speglar även vad man får.