Relining i nyare fastighet

20 september, 2020 0 av webmaster

Alla fastigheter måste förr eller senare underhållas och renovera sina stammar. Oavsett om man väljer att göra ett helt stambyte eller den enklare versionen med relining. Med relining menas att man inte byter stammarna helt utan att man spolar rent dem och fräschar till dem. Relining är ett klart smidigare och billigare ingrepp än ett fullskaligt stambyte.

Att tänka på inför relining

  • Värdera om relining räcker eller om det behövs ett stambyte
  • Tydlig information till hyresgästerna
  • Hitta rätt företag att utföra arbetet
  • Se till att alla avtal och dokumentation skrivs ordentligt

Ja för även om i stort sett alla BRF:er och bostadsbolag hellre relinar än genomför rena stambyten så är det viktigt att komma ihåg att man inte kan skjuta på stambytet i all evighet. En relining är som en finputsning och gör att stammarna håller ett tag till utan utförlig renovering.

Fördelar med relining

Ett stambyte är väldigt omständligt för alla inblandade. Det kan ta flera år i en stor fastighet och ofta måste hyresgästerna evakueras och flytta till tillfälliga boenden under tiden. Det är oerhört kostsamt och en stor entreprenad som tar lång tid att räkna hem. För mindre BRF:er och fastighetsbolag kan det vara besvärligt. Därför väljer man mycket hellre att göra relining. På så sätt behöver man inte riva upp alla golv i kök och badrum och man behöver heller inte göra om ytskikten vilket är ett krav vid stambyte. Relining innebär att stammarna rengörs och förbättras. Det tar uppskattningsvis bara ett par dagar per lägenhet att utföra ingreppet så de boenden påverkas inte alls i samma utsträckning. Relining är ett klart smidigare och billigare ingrepp än ett fullskaligt stambyte.

En väl utförd relining innebär att det stundande stambytet kan skjutas upp i cirka 10-20 år. Om man inte är en långsiktig fastighetsägare utan har för ambition att sälja fastigheten inom kort så är det givetvis fantastiska nyheter då man kan sälja av fastigheten och låta någon annan ta den smällen. Dock påverkar det såklart priset, en modern och väl underhållen fastighet ger givetvis ett högre pris vid försäljning än en nedgången fastighet som står inför stora renoveringsbehov.