Effektiv arbetsplats med en ljudabsorberande ribbvägg

1 oktober, 2021 0 av webmaster

Minska störande buller och öka produktiviteten. Många kontor och arbetsplatser är idag aktivitetsbaserade och har öppen planlösning för att underlätta kommunikation och samarbete. Detta är toppen för att förändra och modernisera processer, men kan leda till bullriga och högljudda miljöer som gör det svårt att behålla fokus någon längre stund. Sorlet leder dessutom många gånger till stress och försämrad hälsa för medarbetarna, men som tur är behöver lösningen inte vara så krånglig. Genom att installera en ljudabsorberande ribbvägg kommer den akustiska miljön att förbättras avsevärt, tack vare ribbväggens kapacitet att förhindra eko och sorl att studsa vidare i lokalen. På så sätt behövs inga brusreducerande hörlurar för att kunna fokusera, och aktivitetskontoret kan fylla den funktionen som var tänkt från början.

Så fungerar en ljudabsorberande ribbvägg

Ribbväggen installeras i många fall primärt för att förbättra akustiken i ett rum där det är för mycket störande ljud. Den kan sättas i stora rum för att göra dem mjukare, eller markera avgränsningar i en del av rummet. Träribborna bryter ljudvågorna när de träffar väggen, och filten fångar in dem och minskar deras omfång. På så sätt minskar mängden ljud som studsar ut från väggen, och ljudmiljön blir då mycket behagligare. För att minimera påverkan på miljön, men samtidigt skapa en effektiv ljudabsorberande ribbvägg, används FSC-certifierade träribbor av god kvalité, som monteras på en filt av delvis återvunnen plast från PET-flaskor.

Tre tips för att förbättra akustiken på kontoret ytterligare

  1. En enkel men viktig förändring för att ytterligare minska på störande ljud är att sätta tassar och liknande stötdämpare på möblerna i rummet, för att slippa höra stolar som skrapar mot golvet och dörrar som slår igen med kraft.
  2. Utöver ribbväggar kan separata akustikplattor monteras i taket, vilket är en god idé om takhöjden är hög, och särskilt i de rum där det är snedtak. Detta är vanligt förekommande i samlingslokaler som t.ex. lunchmatsalar och liknande.
  3. Komplettera de övriga åtgärderna med några stora gröna växter, som både fångar upp ljud genom att fysiskt bryta ljudvågorna och dessutom bidrar till bra luft inomhus. Många människor tycker också att gröna växter är lugnande, och kan på så sätt faktiskt förbättra måendet på arbetsplatsen.