Mångsidiga materialet polyuretan

29 september, 2021 0 av webmaster

Tack vare sina egenskaper är polyuretan en självklarhet i vardagen för mängder av människor idag, utan att man ens märker av det. Men var och en som vaknar i ett isolerat hem, tar sin frukost ur kylskåpet och sedan kör, cyklar eller tar bussen till jobbet har kommit i kontakt med polyuretan på alla dessa platser. Polyuretan kan dels tillverkas som ett skum, för att få isolerande egenskaper till husbyggen, kylar, frysar och liknande, men den kan också härdas med olika tillsatsmedel och då t.ex. gjutas till bildelar, både interiört och exteriört. Produkter av polyuretan kan ha egenskaper från klistrigt lim till fluffiga fyllnadsmaterial, och ytan kan vara antingen elastisk eller hård och spröd. Tack vare sin slitstyrka och formbarhet är polyuretan mycket användbart till packningar och kopplingar som ska vara täta och hållfasta vid såväl kalla som varma temperaturer.

Så funkar polyuretan

Genom att utgå från en plast med innehåll av uretangrupper (-NH COO-) och sedan tillsätta olika ballastämnen så kan resultatet bli t.ex. ett gummi som passar till truckdäck, eller en massa som kan användas till klister. Med tillsats av olika pigment och slutbehandlingar kan den färdiga produkten specialanpassas till en viss miljö, och själva ytan kan behandlas för att vara blank, matt eller strukturerad på andra sätt. Mångfalden syns också i hur man kan applicera polyuretan. Ett mycket användbart sätt är att på fri hand spruta på massan direkt på ytorna som ska behandlas. Massan stelnar sedan till önskad form och får då isolerande egenskaper. Detta används bl. a. i hus, men också i husbilar, husbåtar och husvagnar. En annan metod är att applicera genom injektion, vilket fungerar bra när ett hålrum ska fyllas med polyuretan. Då borras ett hål upp för att kunna injicera vätskan, och resultatet blir sedan mycket hållfast eftersom det är väl skyddat från yttre påverkan.

Tre saker att känna till om polyuretan

  • Utöver att vara en hjälte i byggindustrin är polyuretan också ett material som används flitigt i modevärlden, i både skor, kläder och accessoarer.
  • Inom sporten kan formgjuten polyuretan utgöra slitstarka och ergonomiska redskap för både motionärer och proffs.
  • Polyuretan behåller sina egenskaper upp till 140°C, vilket gör den utmärkt som material till packningar i avlopp i hemmet och i industrikök.