Så fungerar en ozongenerator

20 oktober, 2021 0 av webmaster

En ozongenerator kan vara till stor hjälp i utrymmen som av någon anledning har drabbats av dålig lukt. Det kan till exempel gälla unken lukt, lukt av mögel eller tobak eller något annat som uppfattas motbjudande eller störande. Ozon verkar effektivt i alla typer av utrymmen och man behöver inte göra något själv – bara koppla in generatorn, starta den och låta den göra jobbet som krävs för att lukten ska försvinna.

Tar bort dålig lukt i alla typer av utrymmen

En ozongenerator kan användas i alla typer av utrymmen – till exempel i källare och vindsutrymmen i hus. Den fungerar även i vanliga bostadsrum i både hus och lägenheter och kan användas i bilar, båtar, husvagnar och så vidare. Kort och gott kan den användas i princip överallt och kan hjälpa till att luktsanera flera typer av dålig lukt, så som

  • Mögellukt
  • Unken lukt
  • Röklukt från cigaretter
  • Röklukt från brand.
  • Kemisk lukt

En ozongenerator kan även sanera lukter som kommer från djur, något man kan ha användning av flera anledningar. Antingen vill man bara bli av med lukten, som trots allt inte alltid är så trevlig, eller för att någon i familjen eller i ens närhet plötsligt drabbats av allergi.

Så fungerar och används en ozongenerator

Har man upptäckt dålig lukt, till exempel i något rum eller utrymme i bostaden, kan alltså en ozongenerator användas. Dessa finns i olika storlekar och med olika kapacitet och en mindre variant lämpar sig bra att använda i till exempel båtar, husvagnar och små rum. En större variant lämpar sig för hela villor och stora lägenheter men oavsett storlek så fungerar dom på samma sätt.

När man kopplat in generatorn i ett vanligt vägguttag fyller man i utrymmets storlek och därefter är det bara att köra i gång. En behandling tar ca 2–4 timmar och medan generatorn gör sitt jobb ska man lämna utrymmet.

Det som händer när en ozongenerator arbetar är att rummet/utrymmet fylls av ozon, vilket är en molekyl beståendes av tre syreatomer. Ozonet attackerar och neutraliserar dom ämnen som orsakar den dåliga lukten – även om det fått fäste i väggar, golv, möbler och annat som finns i rummet.

Ozonet omvandlas sedan till vanligt syre och det som finns kvar i rummet är en ren och fräsch doft.