Så kan du köpa grus av rätt sort till rätt pris

25 september, 2021 0 av webmaster

Ska du köpa grus till din uppfart eller trädgård? Du kan med fördel använda småsten för att anlägga gångar, uppfarter och liknande på din tomt. Varför inte skapa en trädgårdsgång eller en garageuppfart? Om du har tillräckligt mycket fri yta kan du till och med anlägga en mindre parkering om du så vill!

Men oavsett var du har tänkt använda materialet till finns det vissa saker som du bör tänka på. Detta för att du ska kunna köpa grus som du faktiskt får användning för. Det är bland annat viktigt att du väljer rätt sort och att priset är det rätta. Därför har vi tagit fram denna lilla guide till vad du bör ha i åtanke när du gör ditt köp!

Att tänka på när du ska köpa grus

Tänk på detta för att göra ett bra köp:

  • Ta reda på hur mycket du behöver. Innan du bestämmer dig för att köpa grus bör du ha bra koll på hur mycket du faktiskt behöver. Åtgången är olika stor beroende på vilket slags projekt du har tänkt ägna dig åt. Om du köper för mycket lägger du ner onödigt mycket pengar och tvingas förvara eller göra dig av med överflödet. Men om du köper alltför lite tvingas du köpa eller beställa hem ytterligare grus.
  • Ha generella riktlinjer kring åtgång i åtanke. När du försöker ta reda på hur mycket grus du behöver kan du använda generella riktlinjer. Till exempel har en vanlig gångväg eller uppfart ett ungefär 5 till 10 cm tjockt lager av grus. Du kan därmed multiplicera den yta som ska anläggas med din önskade tjocklek. På så vis får du fram ett mått som anger hur många kubikmeter grus du behöver köpa.
  • Tänk på att det finns flera olika sorters grus. En annan sak som du behöver känna till när du ska köpa grus är att det finns flera olika sorter att välja mellan. Du kan till exempel välja mellan gårdsgrus, makadam, asfaltskross och andra varianter. Vilken sort du bör införskaffa beror på vad du har tänkt göra med gruset. För uppfarter och trädgårdsgångar är gårdsgrus ett bra alternativ.