Vet mer om att skaffa en övervakningskamera

22 juli, 2021 0 av webmaster

Om du integrerar en övervakningskamera i ditt larmsystem får du mer kontroll över vad som händer i huset och på din övriga egendom. De allra flesta larmbolag har goda alternativ när det kommer till detta, och kan erbjuda kameror för såväl utomhus- som inomhusbruk.

Några fördelar med att skaffa övervakningskamera

  • Gå från larmsystem till övervakningssystem. När du bara har sensorer som triggar ett larm vid inbrott är det just ett larmsystem. När du har kameror finns det dock potential till att faktiskt övervaka hemmet och egendomen. Skulle ett brott inträffa finns även en ökad chans för att gärningsmannen tas fast.
  • Kan kopplas till larmcentral för mer trygghet. Det är vanligt att en övervakningskamera kopplas till en larmcentral. På så vis kan operatören vidta lämpliga åtgärder när du inte är hemma.
  • Ger dig bättre koll. En fördel med kameror, i synnerhet idag, är att de enkelt kan kopplas upp till wi-fi och sända bilderna till dig. De flesta larmbolag erbjuder smidiga lösningar med appar, så att du kan se vad som händer – direkt i mobilen.

Vad kostar det?

Exakt vad det kostar varierar naturligtvis och beror på en rad olika faktorer. Köper du en övervakningskamera som en del av ditt hemlarm kan du ofta få ett bra pris på det. Faktorer som påverkar är bland annat:

  • Kvaliteten på kameran
  • Om du köper det separat eller om du väljer att komplettera ett befintligt system
  • Om det är uppkopplat till larmcentral eller inte

Den sistnämnda punkten kan givetvis ha en stor påverkan på priset. Å andra sidan, anser många att det är värt att betala för, eftersom tryggheten ökar markant.

Vilka lagar och regler bör jag ha i åtanke?

Om du som privatperson ska sätta upp en övervakningskamera i ditt hem finns det ett antal saker som är bra att tänka på. Till exempel:

  • Sitter den utomhus? Var noggrann med att du inte filmar till grannens tomt eller till exempel en bil- eller cykelväg dit allmänheten har tillträde.
  • Du behöver inte ansöka om tillstånd för att börja med övervakningen, givet att det sker på din privata egendom. Huvudregeln är att kameran inte ska placeras på ett sådant sätt att platser dit allmänheten har tillträde fångas på bild.